NORSKE SJØMANNSTATOVERINGER / SAILORS’ TATTOOS

Tusenvis av nordmenn dro til sjøs under gullalderen i norsk sjøfart. Mange kom tilbake med tatoveringer som markerte deres tilhørighet og vitnet om reiser over hele verden. I denne rikt illustrerte boken forteller sjømenn om tatoveringer og eksotiske opplevelser. Boken gir også en innføring i etterkrigstidens sjømannsliv, skrevet av førstekonservator Elisabeth S. Koren ved Maritimt Museum. Videre kan man lese om sjømannstatoveringer før og nå, ledsaget av tallrike bilder og plansjer. Forordet er skrevet av Jon Michelet, som forteller om hvorfor han hadde veldig lyst til å tatovere seg, men aldri gjorde det likevel.

OBS! Ny, revidert utgave med 16 sider ekstra, som bl.a. inkluderer originalflash av en hittil ukjent norsk tatovør (f. 1895) og ikke minst avsløringen av en godt bevart hemmelighet om Kong Haakon.

ISBN 9788292863657
Pris: 498,– Tilbud til 15.01.21: 398,– inkl. porto i Norge.
Format: 195 x 251 mm
Innbundet, 324 sider.

FØRSTEUTGAVEN FRA 2013 BLE NOMINERT TIL BRAGEPRISEN!

Juryen uttalte: «Samspillet mellom bilder og tekst fungerer svært godt, og boka utstråler en varme og nærhet man sjelden opplever i den faktabaserte litteraturen. Boka består av tekster om tatoveringens historie, et forord av Jon Michelet og tekster med tretten sjømenns personlige fortellinger. Tekstene er engasjerende og lidenskapelig fortalt, samtidig som de formidler mye fakta om denne delen av vår kultur. Bildematerialet er ikke bare en støtte til teksten, men fungerer også utmerket godt på egne premisser som historiefortellende illustrasjoner. Helheten gjør at et stoff man ikke trodde man var interessert i å tilegne seg, blir en fryd å utforske.»

ANMELDELSER OG OMTALE:

«En diger, tjukk godbit av de helt sjeldne i norsk bokflora. … Ikke bare er boka en fryd å bla i – bildene er fantastiske – men det er også mye spennende lesing, spesielt sjømennenes egne historier. … “Norske Sjømannstatoveringer” er eventyrlig lesning for tattointeresserte.» – Sissel Hoffengh, Dagsavisen.

«Vi elsker boka som viser vår stolte tatoveringstradisjon. For alltid forbundet med sjømenn, eventyrlyst, frihet og opprør.» – Helle Vaagland, NRK Nasjonalgalleriet.

«Denne boka er lenge etterlengtet dokumentasjon, respektfullt fortalt og imponerende illustrert. Den åpner med personlig vitnesbyrd fra Jon Michelet, som ikke fikk lov til å tatovere seg av sin mor. Sammen med de andre forfatterne setter han tatoveringen inn i en sammenheng som dagens både tatoverte og ikke tatoverte vil ha utbytte av.» – Eyvind Bagle, Museumsnytt.

«En herlig bok har det blitt … Det er en barsk men kulturhistorisk viktig bok … Den har et overveldende antall fargefotografier, tatoveringsmotiver, you name it, it’s in the book. Stor takk til Magikon forlag for dokumentasjonen og det gedigne utstyret boken har fått.» – Utkikken.


Publisert

i

,

av

Stikkord: